Новини от СУ Любен Каравелов, гр. Добрич

Прочетете новините с нашето иновативно училище СУ "Л. Каравелов", гр. Добрич
Днес беше вторият ден от CodeWeek, където ние в СУ "Л. Каравелов" представихме на ученици от 12а,11а,10а,5в,7в  и др.,  микроконтролер- Arduino и  миникомпютър с размерите на кредитна карта- Raspberry PI
По време на представянето на Arduino се демонстрираха: сензор за температура, сензор за дъжд, сензор измерващ на дебит на вода, сензор за налягане, сензор за влага влагомер, сензор за движение, сензор за разстояние, карти за управление на достъп,микровълнов датчик и др.

След кодиране на Ардуино и малка схема в която участват лампа на 220 волта и контакт на 200 волта + релета се постигна пълно управление на двата консуматора. На практика, чрез Arduino се управлява лампата да светне и да изгасне, тонколоните свързани към контакта да заработят и да се изключат.

Може да разгледате снимки на някои от сензорите и демон. проект в галерията.

В следващия час се разгледа Raspberry PI, но каква точно е целта ?
Целта е възможност от отдалечено управляване на тези 2 консуматора(Лампа-220v,Тонколони-220v) за целта с 11 клас е конфигуриран Wifi рутер които споделя интернет на RPi, на практика се реализира мрежа:
Лаптоп(Споделя интернет на Рутер)-> Рутер  (Споделя Интернет на RPi) .

По този начин след като е конфигуриран RPi се влиза, чрез телефона посредством безжичната мрежа и лесно се управляват двата консуматора. За програмиране на RPi се използвaха Python, PHP и HTML. На практика се генерира проста страница с 4 линка като единия е да стартира лампа, втория да я изключи, третия да стартира тонколони и четвъртия да ги изключи. Това позволи през телефоните си всички ученици да имат възможност да управляват тези консуматори.
 

CodeWeek Arduino && Raspberry PI