Новини от СУ Любен Каравелов, гр. Добрич

Прочетете новините от нашето иновативно училище СУ "Л. Каравелов", гр. Добрич
     Туана Мехмедали от VА  клас заема седмото място в конкуренция със сто и двадесет ученици от цялата страна. Сложната епидемиологична обстановка не позволява на провеждането на втория етап на Конкурса и Срещата на малките философи. Организаторите благодарят на децата участници и на техните възрастни помощници и изразяват надежда, че през следващата година плануваните дейности ще се осъществят. А ние имаме възможност да се запознаем с вижданията на един млад философ по темата:

„Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“

      Главният герой в книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери е Малкият принц. Той лети от своята планета към Земята. По пътя си се спира на няколко други планети, които са обитавани от „странни възрастни“. Понеже Малкият принц живее в свой собствен свят, светът на възрастните поражда в неговата душа много, много въпроси. По пътя си към Земята той не среща никого, който може да му бъде приятел. На Земята Малкият принц среща Лисицата. По нейно желание той я опитомява постепенно.
            Повечето възрастни вече не използват толкова много сърцето си – те разчитат основно на  очите. Човек не трябва никога да съди за хората по външния им вид, защото той в повечето случаи лъже. Красотата е отвътре! Душата трябва да е красива, мислите трябва да са чисти, делата трябва да са добри. В днешно време с пари може да се изработи перфектна външност, но не може да се изработи добро сърце.
          Малките деца са щастливци - те са чисти и искрени в мислите си. Обичат с душата си и не съдят за хората по външния им вид. Това им дава лекота и свобода.  Едно от лошите качества на възрастните хора е, че не оценяват това, което притежават. Обичаните неща трябва да се обгрижват, да им се отделя време, да носят положителни емоции, да създават спомени. Само любовта и предаността могат да излекуват самотата и да помогнат да се намери смисъл в живота. А любовта се постига с търпение и внимание, за нея е нужно време. Само така любимият човек става единствен и най-важен, за него можеш да се пожертваш с готовност.
         Щастието е невидимо за очите, защото само сърцето може да преживее радостта от близостта. Приятелството и любовта означават отговорност - когато човек се сближи с някого, той поема отговорност да не го нарани, да запази душата му. Когато човек обича някого, поема отговорност да го запази като свой любим. Онова, което осмисля живота, е близостта – приятелството и любовта. Това са най-важните ценности. Те са невидими за очите и са видими само за душата. Приятелството се базира върху доверие, честност, искреност и разбирателство – все качества, които в съвременния свят остават на заден план.
            Да виждаш с очите си често пъти се оказва лъжа. Гледането и виждането са много различни неща. С очите си човек може само да гледа нещо и да го запамети в мозъка си, но да го вижда, означава да гледа със сърцето си. Сърцето показва най-правилно обичта, истината и грешките. Ако не се научим да гледаме със сърцето си и да виждаме с очите си, никога няма да сме истински щастливи и истински живи.