Учители и ученици на СУ "Любен Каравелов", както и представители на МОН, експерти от РУО – гр. Шумен, преподаватели от ШУ „Еп. Константин Преславски“, учители от СУ „Емилиян Станев“ – гр. Велико Търново, III OУ „Димитър Благоев“ – гр. Шумен, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Върбица взеха участие в Кръгла маса на тема: „Иновациите – предизвикателства и възможности“ организирана от СУ „Панайот Волов“ – гр. Шумен. Събитието се проведе на 14.11.2019 г. в РБ „Стилиян Чилингиров“ и е част от Национална програма “Иновации в действие”.
   Участниците представиха и научиха новаторски методи и практики, реализирали се в училищата, гости на Кръглата маса. Обмениха опит със съмишленици, изповядващи една кауза – ново, модерно училище, чиито преподаватели са новатори по дела и по дух!

    На 15.11.2019 се проведоха открити иновативни интегрирани уроци на който учителите и учениците на СУ "Любен Каравелов" бяха гости.
  •     Открит иновативен интегриран урок (география, английски език и български език и литература) с 6б клас. Темата „По следите на капитан Грант” с преподавателите Таня Цветанова и Иглика Тодорова. Учениците подредиха намереното в бутилка разкъсано писмо, преведоха го от английски език и намериха мястото на корабокрушението. Показаха отлични познания по география и английски език в две състезания за разпознаване на географски обекти в Южна Африка. Чрез творческа задача и умения в моделирането на релефа на Южна Америка от пластелин и характерните за континента култури: царевица, кафе и жито. После приложиха знанията си по английски език за изразяване на величини и размери, научиха интересни подробности за известни паметници в Съединените щати и Великобритания. Редиха пъзели и се състезаваха. Беше интересно и забавно! Браво 6б!!!
  •     Открит иновативен урок на тема "Екскурзоводи" с учениците от 3 клас с преподаватели Здравка Господинова, Мария Даскалова, Деляна Борисова и гост Милена Георгиева - уредник на къща - музей "Панайот Волов". Панайот Волов, Ст. Чилингиров, Добри Войников бяха обект на запознаване и проучване. Учениците се запознаха и въплатиха в ролята на екскурзоводи.Третокласниците работиха в три екипа, запознаха се и разказаха за трима велики будители от родния град: Добри Войников, Васил Друмев и Стилиян Чилингиров. Разказаха на английски език за забележителностите на Шумен . Подредиха пъзели, откриха кои са обществените сгради и чии имена носят. Най –емоционалният момент беше в края на урока, когато всеки екип трябваше да подбере дрехи от този период и да облече един от съучениците си. Урокът завърши с фотосесия, защото желаещите да се снимат с преобразените ученици и учители бяха много. Замисълът и реализацията бяха осъществени от Мария Даскалова – класен ръководител, Деляна Борисова – учител по английски език и Здравка Господинова – главен учител, които помагаха на екипите в тази необикновена екскурзия.
  •     Иновативен урок с учениците от 6 в клас по математика и изобразително изкуство с преподаватели Веска Луканова и Милена Иванова. Темата - Формите в изкуството. Обем и пространство - ръбести и валчести форми. Математика и изкуство - приложната страна на науката. "Защо го учим това и къде ще ни трябва?" и много други въпроси впечатлиха както учениците така и гостите. Творческите задачи вчлючваха проектиране на сграда от многоъгълници. Практическа задача да се изчисли обема и повърхнината на конус, цилиндър, призма, пирамида въплатени в предмети и уреди от бита на хората. Пътешествие - приключение в света на изкуството и математиката. Емоция и игра!

„Иновацията е това, което различава лидера от последователя“ /Стив Джобс/.

Да бъдем лидери!


"Иновации в действие" - Шумен