Отборът по роботика на СУ „Любен Каравелов” се подготвя усилено за първата си изява – национално състезание, което ще се проведе в Русе на 5 май.
Отборът се състои от 8 момчета, всички те ученици в 10 „а” клас, които работят заедно от 4 месеца. За да усвоят уменията за програмиране и да накарат робота да ги слуша те остават всеки ден след часовете и се забавляват с това, което правят. Целта им е да сътворят нещо качествено, а на състезанието в Русе да бъдат оценени подобаващо, разказва Райян Илиев. Той допълва, че в Добрич има още един отбор по роботика и той се намира в Езиковата гимназия.
Учим се да програмираме, допълва и Валентин Зурнаджиев, който е убеден, че бъдещето е свързано с все по-широкото използване на роботите.
През декември 2017 г. училището печели проект „Роботика за България” и с предоставените финансови средства получава голям брой от частите, необходими за сглобяване на робота. След това момчетата започва да програмират неговите т.н. мисии. Роботът разполага с много сензори, които му позволяват да върши много неща, а границата е нашето въображение, казва момчето. За да се програмират мисиите се ползва софтуера на Лего, допълва Валентин и с гордост заявява, че всички от отбора могат да работят с робота, докато останалите ученици единствено могат да го наблюдават. Познаваме си съперниците и се надяваме на добро класиране, завършва  Валентин Зурнаджиев.